5 essentiële best practices voor het beveiligen van jouw bedrijfsgegevens

In een tijd waarin enorme hoeveelheden gegevens worden verzameld kan het overweldigende zijn om de juiste beveiligingsstrategie te bedenken om alle gevoelige bedrijfsinformatie effectief te beschermen. Hoewel er een lange lijst van stappen is die je moet nemen om de gegevens van je bedrijf te beschermen, zijn hier de vijf meest essentiële. Deze omvatten onder andere het oppassen voor insider aanvallen, het betrekken van medewerkers bij beveiligingstrainingen en -bewustzijn, en nog veel meer.

Houd een oogje op interne bedreigingen

Als we denken aan de kwaadwillende actoren in de wereld van de cybersecurityKlik op het woord voor de betekenis, denken we meestal aan hackers of andere bedreigingen van buitenaf. Het is natuurlijk van groot belang dat bedrijven zich tegen dergelijke bedreigingen wapenen, maar ze mogen niet vergeten om ook op interne bedreigingen te letten. Een interne dreiging is iemand binnen het bedrijf, zoals een medewerker, die toegang heeft tot de servers en gegevens van het bedrijf. De waarheid is dat interne bedreigingen, niet externe, de meerderheid van de beveilingsinbreuken uitmaken.

Volgens een onderzoek uit 2018 van Crow Research Partners voelt 90 procent van de organisaties zich kwetsbaar voor aanvallen van binnenuit. Dergelijke aanvallen kunnen opzettelijk worden uitgevoerd – zoals toen een medewerker van Tesla opzettelijk bedrijfsgegevens had gestolen en gesaboteerd – maar ze zijn vaak onbedoeld. Risicofactoren voor aanvallen van binnenuit liggen vaak binnen de structuur van het bedrijf zelf, zoals te veel privileges voor gebruikers, te veel apparaten met toegang tot gevoelige gegevens en gecompliceerde informatietechnologie. Deze bedreigingen kunnen worden verminderd met betere training van de medewerkers op het gebied van beveiliging en een duidelijk bedrijfsbeleid over wie toegang tot welke gegevens of apparaten mag hebben.

Stel duidelijke trainingsnormen voor IT beveiliging voor medewerkers op

Jouw bedrijf moet duidelijke beveiligingsrichtlijnen opstellen en werknemers opleiden in zaken als hoe ze op de juiste manier moeten omgaan met vertrouwelijke informatie en hoe ze moeten reageren op verdachte signalen of gedrag.

Er zijn verschillende stappen die medewerkers kunnen nemen om zowel interne als externe inbreuken te voorkomen. Werknemers moeten leren om hun computer te vergrendelen wanneer ze van hun computer wegstappen; om het downloaden van gemailde bestanden te vermijden of het klikken op links die onverwacht zijn of die niet van een vertrouwde bron komen; om sterke wachtwoorden te gebruiken; en om hun laptops of mobiele telefoon altijd bij de hand te houden wanneer ze zich buiten het kantoor bevinden. Het trainen van medewerkers in deze zaken zou een kernonderdeel moeten zijn van het onboardingproces voor nieuwe medewerkers.

Stel een uniform beveiligingsbeleid voor alle gegevens op.

Gegevens, zowel gestructureerde als ongestructureerde, komen overal terecht in databases, bestanden, mainframes, de cloud en meer. Door deze enorme hoeveelheid gegevens kunnen stukjes en beetjes vergeten worden. Het veilig houden van jouw bedrijf betekent niet alleen het beschermen van de grootste bestanden en databases, maar ook het beschermen van elk stukje data – zelfs die ongestructureerde gegevens die gemakkelijk wegglippen.

Om een uitgebreide databeveiliging binnen je bedrijf te garanderen, is het essentieel om één enkele cyberbeveiligingsstrategie te hebben voor al je gegevens, ongeacht de locatie. Dit zorgt ervoor dat je je bedrijfsgegevens niet in delen hoeft te bewaken, dat je geen gegevens ongemerkt of onopgemerkt achterlaat en dat je direct waarschuwingen over bedreigingen ontvangt en erop reageert.

Versleutel alle bedrijfsgegevens

Gegevens zijn vooral kwetsbaar als ze niet versleuteld zijn, omdat ze gemakkelijk leesbaar zijn voor hackers en andere kwaadwillenden. Het versleutelen van gegevens zorgt er daarentegen voor dat zelfs wanneer kwaadwillende actoren de gegevens in handen krijgen, ze deze niet kunnen lezen en dus geen toegang hebben tot gevoelige informatie.

Bedrijven moeten niet alleen zorgen voor versleuteling binnen het kantoor, maar moeten er ook voor zorgen dat medewerkers gegevens versleutelen wanneer ze vanuit huis werken of wanneer ze op afstand verbinding maken met andere bedrijfssystemen. Als onderdeel van de training over security awareness van medewerkers zou je bedrijf het personeel moeten leren om bijvoorbeeld van VPNKlik op het woord voor de betekenis gebruik te maken.

Voldoen aan de beveiligings- en privacyregels

Naleving van de privacyregels is zeker gunstig voor de consument, maar het helpt ook je bedrijf. Regelgeving zoals AVVG dwingt bedrijven om prioriteit te geven aan de naleving en daarmee aan de beveiliging van gegevens – meer dan ooit tevoren.

Door een speciaal team in te zetten om te controleren of de regels worden nageleefd, kun je er ook voor zorgen dat je bedrijf zwakke plekken in de beveiliging vindt en de nodige aanpassingen kan doorvoeren. Voortdurend monitoren en verbeteren van de beveiligingsstrategie, in plaats van passief een beveiligingsoplossing te installeren en te vergeten, is de kern van de bescherming van de gegevens van je bedrijf.

Samenvatting

Het creëren van een solide cybersecurity strategie is net zo goed een prioriteit als het ontwikkelen en vermarkten van het product van je bedrijf. Kijk uit voor interne en externe dreigingen, betrek en train medewerkers op het gebied van security awareness en houd een team bij de hand voor de opvolging van cruciale regelgeving op het gebied van beveiligingsnaleving. Zorg ervoor dat je één beveiligingsstrategie hebt die al je gegevens raakt, en houd gegevens versleuteld als tweede verdediging tegen een beveiligingsinbreuk. Door deze stappen te nemen kun je je bedrijf veilig en succesvoller maken.