5 tips van de experts voor het MKB op het gebied van cybersecurity

Het MKB wordt door cybercriminelen belaagd. In feite is 43% van de cyberaanvallen gericht op het MKB.

Dat betekent dat kleine bedrijven zich moeten voorbereiden op de bedreigingen aan de horizon. CybersecurityKlik op het woord voor de betekenis is geen grap, en het is niet iets dat met weinig gevolgen komt.

60% van MKB bedrijven sluit binnen zes maanden na een cyberaanval hun toko. Dat is dankzij een schadelijk verlies van gegevens, omzet, middelen en reputatie.

Hier zijn 5 tips om je bedrijfsgegevens te beschermen, je servers te beveiligen en de beveiliging op het internet te promoten.

5 snelle tips om je MKB cybersecurity plan te verbeteren

1. Alle medewerkers op de hoogte brengen van cybersecurity bedreigingen en best practices

Het eerste wat jouw bedrijf moet doen is haar medewerkers opleiden. Dit zijn de personen die in jouw netwerk zullen werken en jouw bedrijfsgegevens aan bedreiging zullen blootstellen. Daarom moeten ze weten wat ze moeten doen en wat ze niet moeten doen.

Niet iedereen kent bijvoorbeeld het verschil tussen malwareKlik op het woord voor de betekenis en ransomwareKlik op het woord voor de betekenis. Jij moet ze dus opleiden (of je laat het door ons doen).

Dit zorgt ervoor dat iedereen in het team op dezelfde golflengte zit en op weg is naar hetzelfde doel, namelijk de bedrijfsgegeven beschermen.

2. Gebruik altijd een VPN – en zorg ervoor dat werknemers dit ook doen

Een andere best practice om te volgen – zowel voor kleine bedrijven als grote bedrijven – is het gebruik van een virtueel privé netwerk (VPNKlik op het woord voor de betekenis). Dit is een beveiligd kanaal of netwerk dat wordt gebruikt om individuele, beschermde internettoegang te bieden. Deze versleutelde tunnel beveiligt je gegevens en interacties online, waardoor het voor hackers onmogelijk is om te decoderen en toegang te krijgen.

Zodra hackers in het bezit komen van jouw persoonlijke informatie, staan ze klaar om geld te verdienen door jouw persoonlijke informatie te verkopen, zoals wachtwoorden, bankrekeningnummers en alle andere persoonlijke informatie die je mogelijk in je computer herbergt. Een meer toegewijde hacker kan besluiten om je persoonlijke informatie te gebruiken om toegang te krijgen tot het netwerk van je klant, waardoor je reputatie wordt geschaad.

Iedereen zou een VPN moeten gebruiken. Op deze manier hoeft je je minder zorgen te maken over externe bedreigingen, omdat niemand het naar jou terug kan herleiden.

3. Software- en hardwaregebruik monitoren en beperken

Een op de vier data-inbreuken is het gevolg van een interne dreiging. Daarom is het belangrijk dat je de websites die je medewerkers bezoeken en de software die ze downloaden en gebruiken goed in de gaten houdt.

De beste manier om dit onder controle te houden is het vermogen van je medewerkers te beperken om bepaalde hardware en software per ongeluk of met opzet aan te passen, te downloaden of te gebruiken.

4. Maak een back-up van je bedrijfsgegevens

Een slimme gewoonte om als klein bedrijfje aan de slag te gaan, is het maken van back-ups van je gegevens. Er zijn vandaag de dag veel platforms en diensten beschikbaar waarmee je een back-up kunt maken van je gegevens op een externe schijf, de cloud of een ander opslagapparaat.

Dit is belangrijk – want als je wordt aangevallen, kun je de tijd, energie en middelen die nodig zijn om al die informatie terug te krijgen niet riskeren.

Het mooie van deze back-upservices is dat ze niet alleen een back-up maken van gegevens, maar ook van aanpassingen, functionaliteiten, besturingssystemen en meer. Zo kun je weer aan de slag alsof er niets is gebeurd.

5. Investeer in antivirus- en antimalwaresoftware

Hier hoef je niet over na te denken. Het eerste wat je bedrijf moet doen is het installeren van antivirus- en anti-malware software op alle apparaten – computers, tablets, servers en smartphones. En zelfs meer. Hackers kunnen tegenwoordig toegang krijgen tot allerlei apparaten – waaronder smart tv’s en stemgestuurde systemen, zoals slimme speakers zoals de Amazon Echo. Daarom heb je een eerste verdedigingslinie nodig.

Het belang van Cybersecurity in een digitaal tijdperk

Cybercriminelen gaan niet weg, en de methoden die ze gebruiken om je bedrijf te gronde te richten ook niet.

Gelukkig zullen deze tips bedrijven op het pad naar cybersecuritysucces zetten.