Wat is BYOD?

BYOD (bring your own device) is de toenemende trend van apparaten die eigendom zijn van werknemers binnen een bedrijf. Smartphones zijn het meest voorkomende voorbeeld, maar werknemers nemen ook hun eigen tablets, laptops en USB-drives mee naar de werkplek.

BYOD maakt deel uit van de grotere trend van IT consumerisation, waarbij consumentensoftware en -hardware de onderneming in worden gebracht. BYOT (bring your own technology) verwijst naar het gebruik van consumentenapparatuur en -toepassingen op de werkplek. Meer specifieke variaties op de term zijn: breng je eigen computer (BYOC) mee, breng je eigen laptop (BYOL), breng je eigen apps (BYOA) mee en breng je eigen PC (BYOPC) mee.

Apparaten die eigendom zijn van werknemers worden soms door het bedrijf toegestaan en ondersteund naast apparaten die eigendom zijn van het bedrijf. In andere gevallen maken apparaten die eigendom zijn van werknemers deel uit van het parallelle systeem dat bekend staat als shadow ITKlik op het woord voor de betekenis: hardware of software binnen een onderneming die niet wordt ondersteund door de centrale IT-afdeling van de organisatie.

Of de hardware en software van werknemers nu wordt ondersteund of niet, ze vormen een veiligheidsrisico voor de organisatie als ze verbinding maken met het bedrijfsnetwerk of toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Om het risico tot een minimum te beperken en rekening te houden met consumententechnologie├źn, implementeren veel bedrijven een BYOD-beleid.