De complexiteit van het werken op afstand overwinnen met virtualisatie

Beveiliging, toegankelijkheid, productiviteit. Dit zijn allemaal zeer reële uitdagingen waar veel bedrijven mee te maken hebben wanneer ze buitengewoon veel op afstand willen werken. Deze zorgen zijn onvermijdelijk geëscaleerd in de loop van de coronaviruscrisis. Vóór de uitbraak van de pandemie bood 64,5% van de bedrijven hun werknemers werk op afstand aan – een cijfer dat vrijwel zeker is gestegen omdat kantoren, winkels en andere fysieke werkplekken gedwongen zijn te sluiten om hun personeel te beschermen.

Een transformatie van de ene op de andere dag

Omdat veel organisaties die veel werknemers op kantoor hebben hun werkwijzen bijna van de ene op de andere dag hebben moeten herzien, is het voor sommigen een uiterst moeilijke tijd geweest om zich aan te passen aan dit nieuwe gevoel van normaal gedrag. Zozeer zelfs dat veel ondernemers al snel in de gaten hadden dat ze slecht uitgerust zijn met de technologie om op grote schaal op afstand te kunnen werken.

Dit is met name een uitdaging voor banen die grafisch-intensieve toepassingen en geavanceerde hardware vereisen. Zonder de juiste installatie zullen dergelijke programma’s waarschijnlijk achterblijven wanneer ze draaien op hardware die uiteindelijk niet geschikt is voor het beoogde doel. Voor veel werknemers die op afstand op hun eigen persoonlijke apparaten werken, kan dit directe frustratie veroorzaken, de motivatie beïnvloeden en de prestaties verminderen.

Om toegang te krijgen tot dit niveau van hardware zou het normaal gesproken nodig zijn dat het personeel op kantoor is om applicaties te runnen – een cruciale barrière wanneer het nodig is om dezelfde taken op afstand uit te voeren. Met de juiste technologie kunnen werknemers deze hardwarecomplexiteiten echter met gemak verwijderen. We zien dat ondernemers snel nieuwe oplossingen invoeren om deze kloof te overbruggen temidden van krappe IT-budgetten. Een technologie die hen nu een vitale levensader geeft, is virtualisatie.

Bouw het kantoor virtueel na

Voordat we ons in de mogelijkheden ervan verdiepen, gaan we eerst terug naar de basis van virtualisatie. Het proces werkt eenvoudigweg door het creëren van virtuele versies van een hardware-platform of besturingssysteem. Hierdoor kunnen meerdere virtuele machines worden gehost op andere apparaten, waarbij elke machine verschillende besturingssystemen of applicaties draait.

Virtualisatie kan een krachtige tool zijn om een deel van de complexiteit van werken op afstand te verlichten. Zo betekent het beheer van afbeeldingen binnen een virtuele gehoste omgeving dat eindgebruikers de meest veeleisende software op elk apparaat en vanaf elke locatie kunnen bedienen, waarbij alleen een internetverbinding nodig is. Beter nog, toegang tot cloud gehoste versies van on-premise applicaties kan bedrijven helpen om de noties van werken op kantoor te herscheppen en het personeel een gevoel van vertrouwdheid te geven temidden van de chaos.

Voor degenen die on-premise applicaties draaien, kan de overstap naar virtuele werkruimten via technologie zoals Citrix Virtual Apps en Desktops de succesvolle overstap naar Desktop-as-a-Service maken en het meeste uit de beschikbare externe hardware halen. Deze aanpak kan op alle apparaten worden gebruikt, zodat gebruikers hun output kunnen maximaliseren en besluitvormers hun investeringen op een kritiek moment kunnen minimaliseren door middel van bedrijfsbrede BYOD-strategieën. Deze online werkplekken breken ook locatiebarrières af, zodat organisaties hun medewerkers een slimmere, hoogwaardige werkruimte kunnen bieden – zelfs als ze een ouder, persoonlijk apparaat gebruiken.

Een snelle oplossing voor veilig werken op afstand

Als de toegankelijkheid is geregeld, moeten bedrijven met recht aandacht besteden aan de veiligheid van hun activiteiten op afstand en aan de gegevens die toegankelijk zijn voor personeel dat thuis werkt en op persoonlijke apparaten via cloud gehoste desktops. Met virtualisatie kunnen beveiligingspatches op alle gebruikers tegelijk worden toegepast, waardoor ze niet langer afhankelijk zijn van individuele gebruikers om updates uit te voeren die mogelijk tot gegevensverlies of compromissen hadden kunnen leiden. Dit is met name geruststellend wanneer er beperkte toegang is tot interne technische ondersteuning.

De overstap naar een beveiligde gehoste desktop is ook relatief snel en eenvoudig te implementeren, wat cruciaal is voor bedrijven die onmiddellijk op afstand moeten kunnen werken. Medewerkers kunnen ook hun eigen apparaat gebruiken als dat nodig is, aangezien alle processingkracht afkomstig is van een datacenter in de cloud. Ook dit voldoet aan de behoefte aan snelle prestaties op zelfs de meest basale laptop of computer.

Vaak kunnen on-premise applicaties ook probleemloos worden opgenomen in de gehoste desktopomgeving. Hosted applicaties kan bedrijven in staat stellen om hun legacy applicaties off-premise en in een meer toegankelijke en beveiligde cloud-gehoste omgeving te plaatsen. Dit kan een geruststelling zijn voor zowel het bedrijf als de medewerkers, want het installeren, onderhouden en updaten van applicaties is al een flinke klus. In deze tijden is dit een gebied van hun infrastructuur dat IT-managers met moeite zouden kunnen voltooien op alle apparaten die door medewerkers op afstand worden gebruikt. Door gebruik te maken van virtualisatie bieden cloud-applicaties volledige toegang tot de nieuwste versies.

Ondanks de steile leercurve voor velen ziet de toekomst van de werkplek na de crisis er veelbelovend uit. Volgens sommigen zal de uitbraak van het coronavirus de snelheid van de evolutie van het werk verhogen en meerdere branches heropbouwen. Virtualisatie bewijst zich nu al als een waardige metgezel voor elk bedrijf dat in zulke moeilijke tijden snel moet overstappen naar het thuiswerken. Uiteindelijk is het deze simulatie van bedrijfskritische toepassingen die veel werknemers productief en werkend houdt.

Aangezien we vooruitkijken naar een heel andere toekomst en veel sectoren ernaar streven om sterker uit de crisis te komen, zullen we vrijwel zeker zien dat virtualisatie zijn plaats inneemt als een fundamentele troef in de moderne werktoolkit.