Hoe je de beveiliging van jouw bedrijf kunt maximaliseren

Wist je dat kleine bedrijven een veel groter risico lopen op een cyberaanval dan grotere bedrijven? Cybercriminelen weten namelijk dat kleinere bedrijven in tegenstelling tot hun grotere tegenhangers vaak niet over het budget voor geavanceerde beveiligingsmaatregelen beschikken. Ondernemers zijn dan ook van mening dat beveiliging kostbaar is en nemen geen enkele beveiligingsmaatregel.

Dat is niet het geval en het is gemakkelijk om met de meest beperkte budgetten uitstekende beveiligingsmaatregelen in je bedrijfsstructuur in te voeren. Hier zijn enkele ideeën over wat je kunt doen om de IT beveiliging van je bedrijf te maximaliseren.

Gebruik een firewall

Een van de beste verdedigingslinies tegen elke vorm van cyberaanval is een goede firewallKlik op het woord voor de betekenis. Het is aan te raden dat alle bedrijven een firewall gebruiken die als een barrière fungeert tussen eventuele virussen of problematische software die in je netwerk komen en het netwerk zelf. De firewall zal virussen tegenhouden voordat ze schade kunnen aanrichten, waardoor je bedrijf en wellicht zelfs je reputatie worden gered. In de meeste gevallen zul je nooit weten dat er een aanval heeft plaatsgevonden en kun je gewoon doorgaan zoals je normaal zou doen.

Vergeet niet dat niet alleen jouw kantoorapparatuur een firewall nodig heeft. Als je medewerkers vanuit huis werken, moet hun apparatuur ook correct worden ingesteld, anders kunnen er problemen hieruit ontstaan die je hele netwerk beïnvloeden voordat je het doorhebt.

Zorg voor een cybersecurity beleid

Als je mensen in dienst hebt, heb je een beleid met betrekking tot allerlei procedures binnen je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een beleid hebben dat aangeeft hoe je bepaalde machines moet gebruiken, hoe je documenten moet indienen of zelfs hoe je de telefoon correct moet beantwoorden. Dus waarom niet een die documenteert hoe om te gaan met je cybersecurityKlik op het woord voor de betekenis?

Door je personeel uit te leggen hoe belangrijk cyberbeveiliging is, welke problemen een inbreuk kan veroorzaken en hoe je ervoor kunt zorgen dat deze inbreuken niet plaatsvinden, hou je alle onderdelen van je bedrijf veel veiliger.

Een deel van deze training kan gaan over hoe je een goed wachtwoord kunt maken en waarom het elke drie tot zes maanden moet worden gewijzigd. Zet het in de agenda van het bedrijf, zodat het niet wordt vergeten en alle wachtwoorden tegelijkertijd worden gewijzigd.

Vergeet je mobiele apparaten niet

Vroeger verliep het zakendoen uitsluitend via desktops, toen laptops, en nu is het mogelijk om een bedrijf vanaf een smartphone of een tablet te runnen. Deze apparaten zijn net zo kwetsbaar om aangevallen te worden  als alle andere, en ook hierop zullen beveiligingsmaatregelen genomen moeten worden.

Als je de apparaten levert, kun je ze voorzien van de nodige beveiligingsmaatregelen voordat je ze aan de medewerkers overhandigt. Als medewerkers hun eigen apparaten gebruiken, dan moet je ze controleren en ervoor zorgen dat alles veilig is – laat niets aan het toeval over!