Hoe kan mobile device management voordeel opleveren voor het MKB?

Mobiele en digitale technologieën hebben hun intrede gedaan in de wereld van het MKB. Het verregaande gebruik van smartphones en andere mobiele apparaten heeft hen gedwongen hun apparaat- en data managementstrategieën te heroverwegen om de beveiliging tegen cyberaanvallen, malwareKlik op het woord voor de betekenis, hackers en ransomwareKlik op het woord voor de betekenis te garanderen! Mobile Device Management software kan in een aantal opzichten een enorme hulp zijn.

Met het steeds meer vanuit huis werken is de afhankelijkheid van zakelijke mobiliteit en softwaretoepassingen enorm toegenomen. Vandaag de dag beschouwen de meeste MKB’ers mobiele apparaten als de ruggengraat van hun bedrijf. Om 24×7 productief, concurrerend en efficiënt te blijven, is het verplicht om geïnformeerd en in contact met elkaar te blijven, wat praktisch niet mogelijk is zonder toegang tot de juiste informatie op het juiste moment voor het juiste zakelijke doel – natuurlijk met behulp van mobiele telefoons die voorzien zijn met geschikte bedrijfsapplicaties.

Hoewel mobiele apparaten hun aanwezigheid in het midden- en kleinbedrijf hebben laten voelen, kan het feit dat zij gestolen kunnen worden of kunnen verdwijnen niet worden genegeerd. Deze draagbare, lichtgewicht en handige mobiele apparaten met waardevolle bedrijfsinformatie moeten worden beveiligd om elke vorm van datalekken of misbruik te voorkomen. Bovendien zijn de toenemende intensiteit en de toenemende verscheidenheid van cyberaanvallen een optelsom van de immense risicofactoren die gepaard gaan met het misbruik van bedrijfsgegevens.  Dit is waar Mobile Device Management een ingang maakt als de best mogelijke oplossing.

Wat is Mobile Device Management?

Mobile Device Management (MDM) is software met meerdere functies en mogelijkheden, die het IT-team van het bedrijf in staat stelt om een groep van apparaten waarop de MDM oplossing geïnstalleerd is te beheren en te monitoren. Het stelt de IT-beheerder in staat om een veelheid aan taken uit te voeren vanaf een extern dashboard, zonder fysiek aanwezig te zijn op de locatie van de apparaten.

Naast het beheren, beveiligen en monitoren van apparaten, bedrijfsapplicaties en bedrijfscontent, stelt een MDM-software de IT-beheerder ook in staat om een veelheid aan taken uit te voeren, zoals het afdwingen van beveiligings- en gebruiksbeleid, het volgen van apparaatlocaties, het vergrendelen van apparaten in de kioskmodus, het op afstand wissen van apparaatgegevens, het instellen van een wachtwoord en nog veel meer.

Ongeacht het model van apparaat-eigendom (eigendom van de medewerker (BYODKlik op het woord voor de betekenis) of van het bedrijf), kan een MDM-software zeer voordelig blijken te zijn voor alle soorten bedrijven die met verschillende werkomgevingen werken.

Waarom zouden kleine en middelgrote bedrijven zich meer zorgen moeten maken over een MDM-oplossing?

MDM-software wordt al snel een noodzaak voor bedrijven van elke omvang. Het MKB zou er zeker meer om moeten geven om een eenvoudige maar prominente reden. CybersecurityKlik op het woord voor de betekenis raakt zowel de grote organisaties als het MKB, maar het MKB is om meerdere redenen kwetsbaarder en vatbaarder voor de steeds geavanceerdere cyberaanvallen en -bedreigingen dan zijn grotere tegenhangers.

Dit is de reden waarom. De IT’ers in het MKB zijn overbelast – zij hebben over het algemeen allerlei verantwoordelijkheden zoals het implementeren van IT-beleid, het leveren van IT-ondersteuning aan interne en externe teams, het oplossen van IT problemen, het waarborgen van netwerkstabiliteit, serveronderhoud, het afdwingen van beveiligingscompliance, enzovoorts. Vaak gaan te midden van deze dagelijkse taken de meest cruciale aspecten onopgemerkt voorbij; zoals het verzekeren van bedrijfsinformatiebeveiliging, het instellen van beleid voor data- en apparaatgebruik, netwerkbeveiliging, het installeren van software- en app-updates en patchesKlik op het woord voor de betekenis, het opstellen van databeveiligingsprotocollen, enzovoorts.

Dit zijn dus idealiter de gemeenschappelijke uitdagingen waar het MKB zonder MDM-software voor staat:

 • Ontbreken van een robuust raamwerk voor gegevensbeveiliging
 • Ongecontroleerd gebruik van mobiele apparaten met meerdere platformen
 • Gebrek aan beleid op het gebied van gegevensuitwisseling en communicatie
 • Ongebreideld gebruik van apps, gegevens en websites
 • Verhoogde kans op gegevensverlies, misbruik en hacking
 • Onbevoegde toegang tot bedrijfsgegevens
 • Praktijken voor het delen van content zonder dat er zicht op is

Hoe groot of klein het bedrijf ook is, het implementeren van een robuuste en krachtige MDM-oplossing wordt onmisbaar voor het beheer en de beveiliging van bedrijfsapparaten en de gegevens die erin zijn opgeslagen.

Meerdere zakelijke voordelen die een MDM aan het MKB kan bieden

Volgens experts en hun onderzoeksresultaten zijn kleine en middelgrote ondernemingen het favoriete doelwit van cybercriminelen en is 60% van de aanvallen voor hen bedoeld. Maar met een MDM kan men het merendeel van de risicofactoren wegnemen. Kijk maar eens hoe.

Definieer het gebruik van het apparaat en de toegankelijkheid van het netwerk: IT-beheerders van het bedrijf kunnen de geselecteerde apparaten naadloos aanmelden binnen de gekozen MDM-software, waardoor ze de volledige controle over die apparaten kunnen overnemen vanaf een extern MDM-dashboard. Dit stelt de IT-beheerder in staat om te beslissen of de ingeschreven apparaten alleen voor werkdoeleinden moeten worden gebruikt of dat er een zekere mate van flexibiliteit kan worden toegekend voor persoonlijk gebruik. Een MDM-oplossing stelt de IT-beheerder ook in staat om te kiezen welk soort apparaten hij binnen het kantoornetwerk en het operationele raamwerk uitrolt, en het helpt de IT-beheerder ook om het apparaat in te stellen voor een enkel werkdoel, terwijl het wordt vergrendeld in een kioskmodus met werkgerelateerde apps en functies. Via MDM kan de IT-beheerder gebruikers dwingen om een beveiligd Wi-Fi-netwerk te selecteren en in te loggen en kan hij ook de netwerkbereikbaarheid vanaf een externe locatie beheren. Dit voorkomt op een proactieve manier overschrijdingen van datalimieten, verbetert de productiviteit van medewerkers, beveiligt de toegang tot het netwerk en zorgt voor efficiënt en nauwkeurig werk op alle niveaus.

Ontwikkel het beleid voor de toegang tot en het delen van informatie: Bedrijfsgegevens bestaan uit gevoelige en kritische bedrijfs-, klant-, werknemers- en stakeholderinformatie, die in geval van inbreuken tot een enorm verlies van een bedrijf kunnen leiden. Werknemers die in het MKB werken, kunnen de neiging ontwikkelen om abrupt bedrijfsinformatie te delen en te benaderen via onbeveiligde berichtenplatforms, zonder te anticiperen op de gevolgen. MDM-software zal deze overhaaste praktijk effectief beperken door het delen van informatie te beperken en onder de loep te nemen door middel van functionaliteiten zoals het uitschakelen van de camera, bepaalde hardwareknoppen en de mogelijkheid om screenshots te maken en informatie te delen. Een MDM kan ook een voorgedefinieerd en beveiligd communicatieplatform bieden om een gecontroleerde en veilige manier van samenwerking en communicatie in teamverband aan te sturen, waarbij alleen de benodigde informatie kan worden gedeeld met geautoriseerde personen. Dit stopt effectief elke malversatie van het ongebreideld delen van zakelijke informatie en minimaliseert eventuele dreigingen van cyberaanvallen en hackers.

Gecentraliseerd en uniform apparaatbeheer: Een van de grootste IT-uitdagingen voor het MKB is het ongecontroleerde gebruik van verschillende soorten apparaten van verschillende platforms en use cases. De stortvloed van apparaten die worden gebruikt door medewerkers, zowel intern als op afstand, is moeilijk te beheren zonder MDM-software, dat de IT-beheerder in staat stelt om de gehele apparaatinventaris in één oogopslag te bekijken. Het biedt een gecentraliseerde manier om alle geregistreerde apparaten te beheren vanuit een uniform dashboard dat het IT-team in staat stelt om een holistische IT- en mobiliteitsstrategie te ontwerpen in overeenstemming met de bedrijfsdoelstellingen en -doelen. Ongeacht het scala aan eindpunten van verschillende platforms die het bedrijf gebruikt, maakt een MDM-dashboard het gemakkelijk om ze allemaal te beheren, te beveiligen en te monitoren vanuit een gecentraliseerde console. Dit stelt het IT-team in staat om volledige transparantie van de apparateninventaris te verkrijgen, aangezien hij/zij alle beheerde apparaten kan beheren en overzien vanuit één enkel dashboard, ongeacht de locatie van de apparaten.

Definiëren en afdwingen van beveiligingsbeleid: Het beste voordeel van het gebruik van een MDM-software is het feit dat het de IT-beheerder van het bedrijf in staat stelt om het noodzakelijke beveiligings- en gebruiksbeleid in één keer af te dwingen en te implementeren voor de beheerde apparaten. Dynamisch beveiligings- en apparaatgebruiksbeleid en afgedwongen beperkingen die een MDM-oplossing biedt, voorkomen een veelheid aan situaties zoals misbruik van apparaten en gegevens, onbeheerde praktijken voor het delen van informatie, onbevoegde toegang tot gegevens en een verscheidenheid aan cyberaanvallen. Met een MDM-software kan de IT-beheerder software- en app-updates en beveiligingspatches op afstand uitvoeren, wachtwoordbeleid afdwingen, apps en websites op witte lijsten zetten, onbeveiligde netwerkverbindingen beperken, het downloaden van apps uit onbeperkte bronnen blokkeren, het browsen van schadelijke websites beperken, gebruikmaken van gegevensversleuteling, enzovoort. Dit stelt de IT-beheerders in staat om alle noodzakelijke beveiligingspraktijken uit te voeren die nodig zijn om cyberaanvallen en mobiele bedreigingen te bestrijden, zonder dat er extra beveiligingshulpmiddelen nodig zijn.

Beheers de kosten in verband met dataverbruik: De IT-beheerder van het bedrijf kan een aantal beperkingen opleggen aan het dataverbruik door middel van MDM-software die bedrijven automatisch helpt te besparen op buitensporige dataverbruikskosten. Met een MDM-oplossing kan de IT-beheerder de volledige controle over de apparaten van het bedrijf overnemen, waardoor hij/zij een dynamisch verbruiksbeleid kan afdwingen, zoals het vergrendelen van de apparaten in de single- of multi-app modus, het whitelisten van werkapplicaties en specifieke websites en het blokkeren van de toegang tot internet en willekeurige app-downloads. Deze gedwongen beperkingen houden uiteindelijk het apparaatgebruikspatroon van de medewerker onder controle, waarbij de datakosten beperkt worden tot alleen werkdoelen. Dit blijkt vooral nuttig te zijn voor werknemers die vanuit huis werken en de neiging hebben om op het internet te surfen, apps te downloaden en websites te bezoeken met apparaten die eigendom zijn van het bedrijf, wat geleidelijk aan leidt tot torenhoge kosten voor dataverbruik. Een MDM-oplossing is ontworpen om het bedrijf te helpen de kosten van dataverbruik te minimaliseren.

Beheer zakelijke apps en enterprise content: Naast de mogelijkheid voor IT-beheerders om ongecontroleerde en onbeveiligde toegang tot gegevens en apparaten te beperken, stelt MDM hen ook in staat om op afstand de juiste verzameling zakelijke apps en bedrijfscontent te publiceren en te verspreiden via functies als Mobile Application Management en Mobile Content Management, binnen een beveiligde en gecontroleerde omgeving. De beschikbaarheid van bedrijfsmiddelen, rapportages, presentaties en andere cruciale informatie bevordert betere besluitvorming, betere samenwerking in teamverband, verbeterde communicatieprocessen en snellere time-to-market. Real-time toegang tot bedrijfsinformatie via de juiste bedrijfsapplicatie en bedrijfscontent stelt de medewerkers in de buitendienst en in de frontlinie eenvoudigweg in staat om op de hoogte te blijven, betrokken en geüpdatet te blijven, wat leidt tot een betere productiviteit, transparantie, precisie en efficiëntie op alle niveaus.

Maak gebruik van unieke MDM-functies en -mogelijkheden: Een MDM-oplossing doet veel meer dan alleen het beheren, beveiligen en monitoren van endpointsKlik op het woord voor de betekenis, apps en content. Het wordt geleverd met een aantal echt zinvolle en robuuste functies en mogelijkheden waarmee de IT-beheerder de beveiliging van apparaten en gegevens kan aanscherpen en tegelijkertijd de productiviteit, precisie, prestaties en algemene bedrijfsgroei van de gebruiker kan bevorderen en de uitvaltijd van apparaten, de hoeveelheid bedrijfsgegevens en de vertragingen en inefficiënties in het proces kan verminderen. De beste MDM-oplossingen bieden functionaliteiten zoals probleemoplossing op afstand, wissen van gegevens op afstand, apparaatvergrendeling, broadcast messaging, een beveiligd communicatieplatform, locatiebepaling, geo-fencing, apparaatanalyse, registratie van grote hoeveelheden apparaten, bestandsoverdracht, rapportages over apparaatgebruik en gegevensverbruik, BYOD-ondersteuning, kiosk lockdownmodus, app- en contentmanagement, enzovoort.

Dingen die je moet overwegen voordat je een MDM-oplossing selecteert

Alvorens een MDM-software te implementeren, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat het product wordt geleverd met de nodige functies die relevant zijn voor het oplossen van de bedrijfsspecifieke uitdagingen.

Een MDM-software zou het volgende moeten doen:

 • Meerdere platformen te ondersteunen
 • Verschillende soorten endponts beheren
 • Automatisch softwarepatches en beveiligingsupdates naar beheerde apparaten pushen
 • Detecteren van jailbroken apparaten
 • Zorgen voor een kiosk lockdown-oplossing
 • Sterke beveiligings- en managementfuncties omvatten
 • In staat zijn om te integreren met de huidige bedrijfssystemen
 • Kostenefficiënt en gebruiksvriendelijk zijn
 • Een uitstekend support moeten hebben
 • Voorzien zijn van de beste monitoring- en rapportage-tools.

Samengevat

Kortom, een goed gekozen MDM oplossing kan wonderen doen voor een klein of middelgroot bedrijf door het op 2 kerngebieden te helpen:

 1. Vermijden van alle risico’s en bedreigingen van geïnfecteerde mobiele apparaten, gegevensdiefstal, ongeautoriseerde gegevenstoegang en -sabotage, gegevensverlies, malware, spyware, virussen en andere soorten cyberaanvallen. Dit alles kan de reputatie van het bedrijf onomkeerbaar schaden en hoge verliezen veroorzaken.
 2. Faciliteren van processen die de productiviteit van werknemers, de prestaties van apparaten, de operationele efficiëntie, verbeterde besluitvorming, effectieve communicatie, verbeterde samenwerking, real-time en foutloos gegevensbeheer, verbeterde klantervaring en een hoger bedrijfsrendement bevorderen.

Dit alles maakt Mobile Device Management tot onmisbare software voor kleine en middelgrote bedrijven.