Wel of niet naar de cloud?

Neem met ons contact op

Iedereen heeft het tegenwoordig over cloud computing en dat is niet zo gek. De cloud zorgt voor een revolutie in de manier waarop computerkracht wordt opgewekt en gebruikt. Cloud verwijst naar software en diensten die op het internet zitten, in plaats van lokaal op uw computer. Wanneer IT bedrijven zeggen dat er een back-up van uw gegevens wordt gemaakt “in de cloud”, heeft dat niets te maken met die witte pluizige dingen in de lucht. Het wordt ergens opgeslagen – op veel plaatsen, eigenlijk – en een netwerk van servers zoekt wat u nodig hebt, wanneer u het nodig hebt en levert het vervolgens.

Cloud computing kan, als het goed wordt gedaan, uw bedrijf veel efficiënter maken. Een cloudoplossing is echter slechts zo goed als de kwaliteit van het vooronderzoek, de implementatie en de nazorg. Dus, hoe weet u of het verplaatsen van uw bedrijfsapplicaties en data naar de cloud het juiste antwoord is voor u? Er zijn een paar dingen die u eerst moet weten over de cloud.

Wat is de cloud precies?

Dit is een lastige vraag op zich. Net als de wolken in de lucht zijn er veel wolken als het om technologie gaat. In de eenvoudigste zin betekent cloud computing het opslaan en benaderen van gegevens en toepassingen via het internet in plaats van de harde schijf van uw computer. Het maakt gebruik van een netwerk van computers om informatie op te slaan en te verwerken, in plaats van een enkele harde schijf.

Public, Private of Hybride?

U hebt opties met zowel public clouds, private clouds als hybride clouds. Het kiezen van de juiste opties voor uw bedrijf komt neer op de behoeften en de hoeveelheid controle die u wilt hebben.

  • Public clouds: eigendom van en geëxploiteerd door een externe cloud-dienstverlener, die hun computerkracht, zoals servers en opslag, rechtstreeks via het internet leveren. Bij een public cloud is de hardware en software eigendom van de cloudaanbieder en wordt deze beheerd door diezelfde aanbieder. U hebt toegang tot deze diensten en beheert uw account met behulp van een webbrowser.
  • Private clouds: in tegenstelling tot de public cloud wordt de private cloud slechts door één organisatie gebruikt. Een private cloud is een cloud waarbij de diensten en infrastructuur op een privénetwerk worden onderhouden. Sommige bedrijven betalen ook aan derde partijen om hun private cloud te hosten.
  • Hybride clouds: combineren publieke en private clouds, waardoor gegevens en applicaties onderling kunnen worden gedeeld. Gegevens en applicaties kunnen naar behoefte van de ene naar de andere public en private cloud worden verplaatst, wat een betere flexibiliteit en meer uitrolmogelijkheden biedt.

HaaS, DaaS of Saas?

Net zoals er verschillende soorten clouds zijn, zijn er ook verschillende soorten cloudservices als het gaat om cloud computing. De meest gebruikte clouddiensten vallen in twee categorieën: HaaS en SaaS. Een derde clouddienst die steeds vaker ingezet wordt is DaaS.

  • Hardware as a Service, of HaaS, verwijst in principe naar geleasde rekenkracht en apparatuur van een centrale aanbieder. Het HaaS-model lijkt sterk op andere modellen die op hardwarediensten zijn gebaseerd – klanten huren of leasen, in plaats van kopen, de hardware van een provider.
  • Software as a Service, of SaaS, maakt gebruik van het internet om applicaties te leveren aan zijn gebruikers, die door een derde partij worden beheerd. In tegenstelling tot HaaS is dit een webgebaseerd model waarbij softwareaanbieders de servers en databases hosten en onderhouden – dit elimineert hardware-investeringskosten.
  • Desktop as a Service, of DaaS, is een oplossing in de cloud waarmee organisaties virtuele desktops kunnen afnemen op elk device op elke locatie. DaaS-oplossingen bieden complete gehoste desktops voor applicaties en e-mail, veilig via het web.

Is het veilig en betrouwbaar?

Zoals eerder vermeld, is cloud computing de weg van de toekomst. We weten dat het gemakkelijk en goedkoop is – maar, is het veilig en betrouwbaar? Wat heeft het voor zin om geld te besparen en over te stappen op een cloudoplossing als het extra risico’s met zich meebrengt voor mijn bedrijf? De meeste cloud-dienstverleners bieden versleutelfuncties aan, zoals encryptie aan de servicezijde om uw eigen encryptiesleutels te beheren. In werkelijkheid bepaalt u dus uiteindelijk hoe veilig uw oplossing is. Wat de betrouwbaarheid betreft, kan cloud computing in veel gevallen de hoeveelheid downtime reduceren tot enkele seconden. Aangezien er meerdere kopieën van uw gegevens in de hele cloud zijn opgeslagen, is er geen sprake van een enkel storingspunt. De meeste gegevens kunnen meestal met een simpele muisklik worden hersteld.

Uiteindelijk moeten bedrijven echter geen beslissingen nemen die volledig gebaseerd zijn op wat ze comfortabel vinden, of wat het goedkoopst is. Wat het belangrijkst zou moeten zijn, is de beslissing of de overgang naar de cloud wel of niet werkt voor uw bedrijf.

Naar de cloud, of niet naar de cloud? De keuze is aan u. Doe uw onderzoek en stel de juiste vragen.

Wij doen het helemaal anders

Supersnel respons

Wij reageren binnen 15 minuten. Gegarandeerd.

Gegarandeerde tevredenheid

Bent u na 3 maanden samenwerking ontevreden en kunnen we dat niet oplossen, dan verbreken we zonder gedoe ons contract en krijgt u uw geld terug.

Flexibele contracten

Wij geloven niet in driejarige contracten. Onze contracten zijn maandelijks opzegbaar.

Wij werken in kleine teams

We werken als onderdeel van uw bedrijf en zorgen ervoor dat u bekend bent met onze specialisten

Ook buiten kantoortijden bereikbaar

Onze IT support stopt niet om 17u.

Wij nemen de besten aan en investeren in ze

Een ander type IT'er vraagt om een andere mindset

Zwaarste SLA van de branche

Onze SLA's hebben wel een boeteclausule.

Geen fair use - echt onbeperkt gebruik dus

Bij ons kunt u onze servicedesk wel onbeperkt benaderen voor vragen

Wij leveren een breed palet aan IT diensten

Volledig IT beheer. Werkplekbeheer. Beveiliging. Cloud.