Bedrijfsgegevens beveiligen?

Neem met ons contact op

Door de veranderende werkstijlen zijn er veel nieuwe bedreigingen voor de beveiliging van gegevens. Of het nu gaat om werknemersinformatie, betaalinformatie of andere gevoelige data van klanten, of bedrijfsstrategieën, elke organisatie maakt zich zorgen over de beveiliging van hun gevoelige gegevens. Netwerkbeveiliging klinkt misschien als een eenvoudig concept om te begrijpen, maar er zijn de laatste tijd verschillende gevallen van data-inbreuk geweest. Het is een uitdagende taak geworden, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven, die vanwege een krappe cashflow compromissen moeten sluiten met beveiligingsmaatregelen.

Om gevoelige informatie te beschermen tegen kwaadwillenden is het essentieel om deze belangrijke stappen te nemen.

Voorlichting van werknemers over de beste praktijken op het gebied van netwerkbeveiliging

Nu de BYOD-trend (Bring Your Own Device) in een stroomversnelling komt, zijn medewerkers vrij om te werken vanaf hun laptops, smartphones en mobiele apparaten binnen het kantoorpand. Ook wordt er steeds vaker thuisgewerkt. Maar het gebrek aan encryptie op hun apparaten of een verouderd besturingssysteem kan leiden tot het lekken van gegevens. MalwareKlik op het woord voor de betekenis kan ook via onbeveiligde mobiele apparaten in het bedrijfsnetwerk terechtkomen. Daarom moeten medewerkers worden opgeleid in de verwachte netwerkbeveiligingspraktijken op het moment dat ze aan boord komen. Een idee over hoe phishing-e-mails eruit zien moet van tevoren worden verstrekt, en ze moeten ook waakzaam zijn voor de manier waarop ze openbare toepassingen voor het delen van bestanden gebruiken, zoals Dropbox of Google Drive.

Maak een BYOD-beleid aan

68 procent van de werknemers heeft toegang tot hun bestanden via smartphones – Citrix Mobility Survey

De trend van BYODKlik op het woord voor de betekenis helpt bedrijven om de productiviteit op een kosteneffectieve manier te verbeteren. Maar het opent ook de deur voor onbevoegde toegang tot gevoelige gegevens. Het is dus een goede gewoonte om een strikt BYOD-beleid in gedachten te hebben. Op deze manier kan gevoelige informatie veilig worden bewaard in persoonlijke apparaten van medewerkers. Bij het gebruik van persoonlijke apparatuur binnen een kantoorpand moeten bepaalde beveiligingsregels in acht worden genomen. Beveiligingsmaatregelen zoals de installatie en configuratie van software moeten worden genomen en er moet ondersteuning worden geboden voor software-updates, onderhoud en het oplossen van problemen.

Creëer een op risico’s gebaseerde benadering van cybersecurity.

Te veel bedrijven leggen veel nadruk op compliance (het aanvinken van vakjes), en ze realiseren zich niet dat ze hun gegevens onbeschermd houden. In plaats daarvan is het het beste om een risicobeoordeling uit te voeren. U kunt uw activa identificeren, uw huidige beveiliging bekijken en vervolgens uw bedreigingen in kaart brengen.

Creëer een robuust beleid voor het omgaan met gevoelige gegevens

Een organisatie moet haar gevoelige en niet-gevoelige gegevens nauwkeurig scheiden om een strikt proces voor de omgang met belangrijke informatie te schetsen. Bedrijfsgegevens kunnen worden geclassificeerd als publiek, privaat en beperkt, en beveiligingsmaatregelen kunnen dienovereenkomstig worden vastgesteld. Terwijl publieke gegevens een minimale beveiliging vereisen, moeten privégegevens voorzichtig worden behandeld. In het geval van beperkte gegevens moeten werknemers alleen toegang krijgen op basis van de behoefte.

Gebruik de cloud

Als uw bedrijf niet de tijd of expertise heeft om op de hoogte te blijven van alle beveiligingsproblemen die aandacht behoeven, dan is het misschien de moeite waard om naar een cloud-dienstverlener te kijken.

Een gerenommeerde cloudaanbieder zal in staat zijn om gegevens op te slaan, softwarepatches te onderhouden en beveiliging te implementeren. Hoewel dit waarschijnlijk niet geschikt is voor grote bedrijven, kan dit een goede aanpak zijn voor middelgrote en kleine bedrijven die zichzelf een zekere mate van bescherming willen bieden.

Versleutel uw gegevens ter bescherming

Het beveiligen van gegevens binnen het bedrijfsnetwerk is inmiddels voor alle organisaties van belang, of het nu gaat om het MKB of om grote ondernemingen. Veel ransomwareKlik op het woord voor de betekenis is ontworpen om uw gegevens te gijzelen, en zoals u zich kunt voorstellen, kan dat verwoestend zijn voor een bedrijf, net zoals het was met de WannaCry Ransomware cyberaanval. Terwijl bedrijven verschillende beveiligingsmaatregelen nemen om ongeoorloofde toegang tot hun data-in-rest te voorkomen, is een gelijke beveiligingsmaatregel nodig voor de bescherming van de data-in-transit. Aangezien de gevoelige data-in-transit voor alle soorten mensen en toepassingen toegankelijk zijn, moeten ze worden versleuteld middels een veilig datanetwerk.

Focus op wachtwoordbeveiliging

Terwijl ze verschillende netwerkbeveiligingsapparaten gebruiken, negeren organisaties uiteindelijk vaak de basisfouten op het gebied van informatiebeveiliging. In de meeste gevallen gebruiken medewerkers zwakke wachtwoorden om gegevens in hun systeem te beschermen, waardoor ze uiteindelijk kwetsbaar worden voor kwaadaardige aanvallen. Het is dus belangrijk om de beveiliging van wachtwoorden te verbeteren door medewerkers een betere beveiligingstraining te geven. Bedrijven kunnen ook profiteren van de uitrol van een wachtwoordmanager.

Houd alle cybersecurity software up-to-date

U wilt er ook voor zorgen dat al uw software altijd wordt bijgewerkt en geüpgraded. Er komt steeds nieuwe malware uit en updates helpen om uw netwerk en uw apparatuur te beschermen.

Wees je bewust van het voorkomen van data-inbreuk

Werknemers moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het niet onbeheerd achterlaten van hun laptops en apparaten op openbare plaatsen. En in het geval van een vermist apparaat moet de diefstal onmiddellijk worden gemeld. Ook moeten ze proactief te werk gaan om ervoor te zorgen dat de gegevens op hun apparaten versleuteld zijn. Door deze maatregelen te volgen, kunnen waakzame medewerkers een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het risico op data-inbreuken.

Weet wie toegang heeft tot uw gegevens

Veel bedrijven staan derden toe om op afstand met hen te werken. Daar is niets mis mee…totdat het noodlot toeslaat. Net zoals die malafide medewerkers uw netwerk kunnen verwoesten, kunnen ook malafide medewerkers van derden die toegang hebben tot uw informatie veel schade aanrichten.

Introduceer identiteits- en toegangsbeheer (IAM)

Door de invoering van Identity and Access Management (IAM) kunnen bedrijven ervoor zorgen dat al hun gegevens veilig toegankelijk zijn. IAM kan samen met de Single Sign-On (SSO) technologie organisaties helpen bij het correct in kaart brengen van de identiteit. Een robuuste authenticatiestroom kan worden onderhouden met real-time en continue risicoanalyse. IAM kan ook helpen bij het analyseren van wie toegang heeft tot welke gegevens. Zo kan een lijst van toegangsrechten worden opgesteld en kan de aanpak van beperkte gegevens worden beperkt.

Vereist altijd two-factor authenticatie

Een van de beste manieren om de accounts van uw personeel te beschermen is het gebruik van two-factor-authenticatie. Om op een account te komen, moet uw medewerker niet alleen een wachtwoord en gebruikersnaam invoeren, maar ook een secundaire manier, zoals een code die naar zijn of haar mobiele telefoon wordt ge-sms’t.

Fijnkorrelige toegangscontroles toepassen

Met fijnmazige toegangscontroles kan de toegang tot gevoelige gegevens via een centraal punt worden beheerd. Zo kan nauwkeurig worden bepaald wie recht heeft op toegang tot welke informatie. Het werkt door het principe van het minimumprivilege te hanteren en werknemers alleen toegang te geven tot de informatie die zij nodig hebben. Ook kunnen organisaties een betere controle hebben over de informatie waar medewerkers toegang toe hebben wanneer ze zich binnen het kantoornetwerk bevinden en wanneer ze daarbuiten zijn.

Plan uw reactie op data-inbreuken

U moet altijd voorbereid zijn op een worst-case scenario. Hoe u reageert op beveiligingsincidenten kan het verschil zijn tussen een klein gegevensverlies en een kostbare inbreuk. Uw plan moet de volgende stappen bevatten:

  • Dicht eventuele lekken onmiddellijk. Ontkoppel en sluit alle gecompromitteerde computers af en gebruik geen gecompromitteerde programma’s meer.
  • Breng de juiste partijen op de hoogte. Afhankelijk van de gestolen informatie kan het nodig zijn om klanten en de Autoriteit Persoonsgegevens hiervan op de hoogte te stellen.
  • Onderzoek wat er is gebeurd. Voer een intern onderzoek uit of huur een bedrijf in om uit te zoeken wat er is misgegaan.

De laatste gedachte

Er moet een organisatiebrede beveiligingspraktijk worden ingevoerd om ongeoorloofde toegang tot hoogwaardige gegevens te voorkomen. In verschillende gevallen hebben hackers zich gericht op hooggeplaatste leden zoals bestuurders van een bedrijf, omdat ze waarschijnlijk toegang hebben tot alle gevoelige informatie. Bedrijven compromitteren uiteindelijk de beveiliging van hun gegevens door meer autonomie te bieden aan high-profile medewerkers. De beste praktijk is om gelijke beveiligingsmaatregelen te bedenken voor elk lid van een organisatie, zonder enige twijfel. Om het optreden van malware en ransomware-aanvallen te voorkomen, is het belangrijk dat elke medewerker zich bewust is van de beveiligingspraktijken en zich daar feilloos aan houdt. Een cultuur van security awareness kan een belangrijke verandering in het opsporen en voorkomen van potentiële beveiligingsbedreigingen mogelijk maken.

Wat kunnen wij voor u betekenen op dit gebied?

Wij doen het helemaal anders

Supersnel respons

Wij reageren binnen 15 minuten. Gegarandeerd.

Gegarandeerde tevredenheid

Bent u na 3 maanden samenwerking ontevreden en kunnen we dat niet oplossen, dan verbreken we zonder gedoe ons contract en krijgt u uw geld terug.

Flexibele contracten

Wij geloven niet in driejarige contracten. Onze contracten zijn maandelijks opzegbaar.

Wij werken in kleine teams

We werken als onderdeel van uw bedrijf en zorgen ervoor dat u bekend bent met onze specialisten

Ook buiten kantoortijden bereikbaar

Onze IT support stopt niet om 17u.

Wij nemen de besten aan en investeren in ze

Een ander type IT'er vraagt om een andere mindset

Zwaarste SLA van de branche

Onze SLA's hebben wel een boeteclausule.

Geen fair use - echt onbeperkt gebruik dus

Bij ons kunt u onze servicedesk wel onbeperkt benaderen voor vragen

Wij leveren een breed palet aan IT diensten

Volledig IT beheer. Werkplekbeheer. Beveiliging. Cloud.