Wat gebeurt er na de uittreding van Windows 7?

De dokter uit Redmond in de Amerikaanse staat Washington kwam de kamer binnen, ging op zijn stoel zitten, maar keek Windows 7 niet direct aan. Hij staarde alleen maar naar het bureau. “Ik ben bang dat het slecht nieuws is,” zei de dokter tegen de patiënt.

Windows 7 liet een lange zucht horen.

“Het is terminaal,” zei de dokter. Alsof Windows 7 niet had geweten dat hij sinds juli 2015 leefde alsof elke dag zijn laatste dag zou zijn. Dat schrikken in de herfst van 2012 was ergerlijk, niets meer dan dat. Maar drie jaar later was het einde duidelijk in zicht. En hier was het dan.

“Tien weken,” zei de dokter, starend uit het raam naar de herfstbladeren. “Misschien elf. Maar daarna…”

Wat gebeurt er dan met Windows 7?

Niets onmiddellijk.

Het besturingssysteem zal blijven werken of niet, zoals het deed of niet, voor elke gebruiker de dag dat het niet meer ondersteund wordt. Dat is belangrijk om te onthouden, al was het maar omdat sommigen dat nog steeds niet doen en ervan uitgaan dat na middernacht op 14 januari 2020 het OS tot stilstand komt.

Zelfs Microsoft herinnert klanten eraan dat Windows 7 na de uittreding zal blijven draaien, hoewel het die reminders meer bovenaan zijn to-do lijst zou kunnen brengen. In deze FAQ over het einde van de ondersteuning wachtte Microsoft tot het vijfde punt alvorens nota te nemen van de veerkracht van het besturingssysteem. “Als u Windows 7 blijft gebruiken nadat de ondersteuning is beëindigd, zal uw pc nog steeds werken”, beloofde Microsoft, waarbij het ook opmerkte: “Uw pc zal blijven starten en draaien”.

Goed om te weten, bedankt.

Maar de klantenondersteuning houdt dan wel op – in theorie zal de telefonische en chat-gebaseerde ondersteuning van Microsoft geen vragen beantwoorden – net als de beveiligingsupdates. Maar tenzij Microsoft een emergency update uitbrengt in de vier weken na 14 januari, zullen de eerste fixes die Windows 7-gebruikers zullen missen komen op 11 februari aan. Tot die tijd zal een verouderd Windows 7 systeem net zo gepatcht zijn alsof de ondersteuning is blijven bestaan.

Wat gebeurt er met Office als de ondersteuning voor Windows 7 wegvalt?

Dat hangt af van het type pakket van Office. Office 365, de versie die middels een abonnement wordt betaald – hetzij voor één, zoals in Office 365 Personal, hetzij voor duizenden gebruikers, zoals in Office 365 Enterprise E5 – zal tot januari 2023 beveiligingsupdates blijven ontvangen op niet-ondersteunde exemplaren van Windows 7.

Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws? Office 365, waarvan de premisse er een is van constante evolutie, zal niet upgraden naar nieuwe functies of functionaliteit. De functieset, met andere woorden, zal worden vergrendeld en zo blijven.

Wat betreft Office, de versies die verkocht zijn als “perpetual licenties”, zoals Office 2010 of 2016, zullen ondersteund worden via de standaardreeksen van elke suite. (Onthoud het volgende: Perpetual gelicenseerd Office, ook wel non-subscription Office genoemd, ontvangt alleen bugfixes, maar nooit functie-updates of -verbeteringen). Office 2010, bijvoorbeeld, zal worden ondersteund tot 13 oktober 2020; Office 2013, tot 10 april 2023; en Office 2016, tot 14 oktober 2025.

De meest recente suite met een eeuwigdurende licentie, Office 2019, wordt alleen ondersteund op Windows 10.

Microsoft heeft echter wel een voorbehoud genoemd bij de ondersteuning van Office: “Als het probleem het gevolg is van de combinatie van Office en een niet-ondersteund besturingssysteem, wordt het probleem niet ondersteund”, aldus het bedrijf.

De end-of-security-updates deadline van januari 2023 is niet uit de lucht geplukt. Het is gekozen omdat dat is hoe lang Microsoft Windows 7 patchesKlik op het woord voor de betekenis zal leveren tegen betaling via zijn Extended Security Updates (ESU). Microsoft realiseerde zich dat als het ESU aan commerciële klanten verkocht, het ook Office moest blijven patchenKlik op het woord voor de betekenis.

Hoe zit het met Internet Explorer?

In tegenstelling tot Office zal Microsoft stoppen met het patchen van Internet Explorer 11 (IE11) op hetzelfde moment dat het de updates voor Windows 7 stopt. Met andere woorden, op 14 januari 2020.

“Als onderdeel van Windows volgt Internet Explorer de ondersteuningslevenscyclus van het Windows-besturingssysteem waarop het is geïnstalleerd,” zegt Microsoft – en dat is al eeuwenlang, want dat is voor schijnbaar altijd al boilerplate geweest. Maar elders heeft het bedrijf het ronduit gezegd. “De ondersteuning voor Internet Explorer op een Windows 7-apparaat zal ook worden stopgezet op 14 januari 2020,” zei het hier.

De enige manier om IE11 beveiligingsupdates in Windows 7 te blijven ontvangen is door te betalen voor Extended Security Updates (ESU).

Wat gebeurt er met de antivirusverdediging die we gebruiken?

Dat hangt af van het beleid en de praktijken van de antivirusfabrikant.

Net als bij de uittreding van Windows XP in april 2014, verwachten de meeste geloofwaardige antivirusfabrikanten dat ze nieuwe definitie-updates – de “vingerafdrukken” die nieuw gevonden malwareKlik op het woord voor de betekenis op de scanner identificeren – voor Windows 7 zullen blijven uitspugen, lang nadat het OS van de supportlijst is gevallen. De drie jaar durende beschikbaarheid van Extended Security Updates (ESU’s) voor zakelijke klanten garandeert dat antivirusfabrikanten die zich richten op de zakelijke markt, de releases van de definities in stand zullen houden.

Antivirusondersteuning kan snel beperkt blijven tot het uitgeven van definitie-updates, hoewel sommige fabrikanten hun producten zullen blijven vernieuwen met nieuwe of verbeterde functies.

Ter referentie: Symantec heeft Windows XP (april 2014 met pensioen) en Vista (april 2017) pas in juni 2018 verplaatst naar wat het “Onderhoudsmodus” noemt. Vanaf die datum, zei Symantec, “zullen er geen nieuwe productmogelijkheden meer worden geboden.” Maar de reeds geïnstalleerde software “zal de nieuwste malwaredefinities blijven ontvangen”, evenals “kwetsbaarheidsupdates en compatibiliteitsfixes”.

Microsoft heeft nog niet gezegd wat het zal doen met Security Essentials, het gratis anti-malware product voor Windows 7. Nogmaals, een blik op Windows XP is de moeite waard: Microsoft heeft definitie-updates verstrekt voor meer dan een jaar na de uittreding van XP.

Wat gebeurt er als we niet van Windows 7 af kunnen komen, maar geen unpatched pc’s kunnen hebben?

Microsoft verkoopt graag aan commerciële klanten, van de kleinste bedrijven tot de grootste ondernemingen, wat het noemt “Extended Security Updates”, of ESU’s, die beveiligingsupdates leveren om “Critical” en “Important” kwetsbaarhedenKlik op het woord voor de betekenis te patchen tot medio januari 2023… tegen een prijs.

De per-device abonnementen worden verkocht in stappen van 1 jaar voor maximaal 3 jaar, met prijzen voor grotere klanten die oplopen tot $350 per PC voor alle drie de jaren. (De kosten voor kleinere bedrijven worden pas op 1 december onthuld).

Hoewel Microsoft ESU het “laatste redmiddel” voor Windows 7 klanten noemde, besteedde het een groot deel van deze “End of Support FAQ” aan het beschrijven van de dienst, het trekken van de grenzen en het ophemelen van de voordelen. De ESU is veruit het meest transparante concept voor beveiligingsondersteuning na de uittreding dat Microsoft heeft gelanceerd. Het bedrijf erkent dat veel bedrijven de deadline niet zullen halen en dus wil het een oplossing, tijdelijk weliswaar, of het staat te popelen om wat misschien wel de laatste ooit dergelijke OS overgang te gebruiken om extra inkomsten te genereren.

Of beide.

Merk op dat ESU geen invloed heeft op beveiligingsupdates voor Office 365 ProPlus – het deel van een Office 365-abonnement dat de lokaal geïnstalleerde applicaties verzorgt – op Windows 7. Zelfs Windows 7 PC’s die niet door de ESU worden gedekt, blijven patches voor Office 365 ProPlus ontvangen. Microsoft maakte dat duidelijk in de FAQ: “De ESU van Windows 7 heeft geen invloed op de ondersteuning van Office 365 ProPlus op Windows 7”, staat er.