Wat is een keylogger?

Een keylogger, ook wel keystroke logger of system monitor genoemd, is een type bewakingstechnologie die gebruikt wordt om elke toetsaanslag die op het toetsenbord van een specifieke computer wordt getypt in de gaten te houden en op te slaan. Keylogger software is ook beschikbaar voor gebruik op smartphones, zoals de Apple iPhone en Android toestellen.

Keyloggers worden vaak gebruikt als een spyware tool door cybercriminelen om persoonlijk identificeerbare informatie, inloggegevens en gevoelige bedrijfsgegevens te stelen. Keylogger recorders kunnen ook gebruikt worden door:

  • werkgevers om de computeractiviteiten van werknemers te observeren;
  • ouders om toezicht te houden op het internetgebruik van hun kinderen;
  • eigenaren van apparaten om mogelijke ongeoorloofde activiteiten op hun apparaten te volgen; of
  • wetshandhavingsinstanties om incidenten met betrekking tot computergebruik te analyseren.

Deze toepassingen kunnen in verschillende mate als ethisch of passend worden beschouwd.

Soorten keyloggers

Een hardwarematige keylogger is een klein apparaatje dat als verbinding dient tussen het toetsenbord en de computer. Het apparaat is zo ontworpen dat het lijkt op een gewone PS/2-connector voor het toetsenbord, een deel van de bekabeling van de computer of een USB-adapter, waardoor het relatief eenvoudig is voor iemand die het gedrag van een gebruiker wil controleren om zo’n apparaat te verbergen.

Voor de installatie van een keylogging softwareprogramma is geen fysieke toegang tot de computer van de gebruiker nodig. Het kan doelgericht worden gedownload door iemand die de activiteit op een bepaalde computer in de gaten wil houden, of het kan onbewust gedownloade malwareKlik op het woord voor de betekenis zijn die als onderdeel van een rootkit of een remote administration Trojan (RAT) wordt uitgevoerd. De rootkit kan ongemerkt starten en aan de slag gaan om handmatige detectie of antivirusscans te omzeilen.