Wat is Internet of Things (IoT)?

Het internet der dingen, oftewel het IoT, is een systeem van onderling verbonden computerapparatuur, mechanische en digitale machines, objecten, dieren of mensen die zijn voorzien van unieke identificatiemiddelen (UID’s) en de mogelijkheid om gegevens via een netwerk over te dragen zonder dat er interactie tussen mens en computer nodig is.

Iets in het Internet of Things kan een persoon zijn met een hartmonitorimplantaat, vee met een biochiptransponder, een auto die ingebouwde sensoren heeft om de bestuurder te waarschuwen wanneer de bandenspanning te laag is of een ander natuurlijk of door de mens gemaakt object dat een Internet Protocol (IP) adres kan krijgen en in staat is om gegevens via een netwerk over te dragen.

In toenemende mate gebruiken organisaties in verschillende sectoren het IoT om effici├źnter te werken, klanten beter te begrijpen om een betere klantenservice te bieden, de besluitvorming te verbeteren en de waarde van het bedrijf te verhogen.

Hoe het IoT werkt

Een ecosysteem van het IoT bestaat uit web-enabled smart devices die gebruik maken van embedded systemen, zoals processors, sensoren en communicatiehardware, om data te verzamelen, te versturen en te bewerken die ze uit hun omgeving halen. IoT-apparaten delen de sensordata die ze verzamelen door verbinding te maken met een IoT-gateway of een ander randapparaat waar de data ofwel naar de cloud wordt gestuurd om te worden geanalyseerd, ofwel lokaal wordt geanalyseerd. Soms communiceren deze apparaten met andere gerelateerde apparaten en handelen ze op basis van de informatie die ze van elkaar krijgen. De apparaten doen het meeste werk zonder menselijke tussenkomst, hoewel mensen met de apparaten kunnen communiceren – bijvoorbeeld om ze in te stellen, om ze instructies te geven of om toegang te krijgen tot de gegevens.

De connectiviteit, netwerk- en communicatieprotocollen die door deze web-enabled apparaten worden gebruikt, zijn grotendeels afhankelijk van de specifieke IoT-toepassingen die worden ingezet.

Het IoT kan ook gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om het verzamelen van gegevens te vergemakkelijken en dynamischer te maken.