Wat is VPN?

Een virtual private network (VPN) is het programmeren van een veilige, versleutelde verbinding over een minder veilig netwerk, zoals het openbare internet. Een VPN maakt gebruik van tunneling-protocollen om gegevens te versleutelen aan de verzendende kant en te ontsleutelen aan de ontvangende kant. Om extra veiligheid te bieden worden ook de oorspronkelijke en de ontvangende netwerkadressen versleuteld.

VPN’s worden gebruikt om externe medewerkers van bedrijven, freelancers en zakelijke reizigers toegang te geven tot softwaretoepassingen die op eigen netwerken worden gehost. Om toegang te krijgen tot een beperkte bron via een VPN moet de gebruiker toestemming hebben om de VPN-applicatie te gebruiken en een of meer authenticatiefactorenKlik op het woord voor de betekenis te verstrekken, zoals een wachtwoord, beveiligingstoken of biometrische gegevens.

VPN-apps worden vaak gebruikt door personen die gegevensoverdracht op hun mobiele apparaten willen beschermen of websites willen bezoeken die geografisch beperkt zijn. Veilige toegang tot een geïsoleerd netwerk of website via een mobiel VPN mag echter niet worden verward met privé-browsen. Privé browsen gaat niet gepaard met encryptie; het is gewoon een optionele browserinstelling die voorkomt dat identificeerbare gebruikersgegevens, zoals cookies, verzameld en doorgestuurd wordennaar een server van een derde partij.

Hoe VPN werkt

Op het meest basale niveau creëert VPN-tunneling een point-to-point verbinding die niet toegankelijk is voor onbevoegde gebruikers. Om de VPN-tunnel daadwerkelijk te creëren moet het endpointKlik op het woord voor de betekenis apparaat een VPN-client (softwaretoepassing) lokaal of in de cloud draaien. De VPN-client draait op de achtergrond en is niet merkbaar voor de eindgebruiker, tenzij er sprake is van prestatieproblemen.

De prestaties van een VPN kunnen door verschillende factoren worden beïnvloed, waaronder de snelheid van de internetverbindingen van de gebruikers, de soorten protocollen die een internetprovider kan gebruiken en het type versleuteling dat de VPN gebruikt. In bedrijven kunnen de prestaties ook worden beïnvloed door een slechte kwaliteit van de dienstverlening (QoS) buiten de controle van de IT-afdeling van een organisatie.