Een back-up voor uw bedrijf. Hardwareopties om te overwegen

Neem even de tijd om na te denken over alle gegevens die uw bedrijf momenteel digitaal heeft opgeslagen. Accountdocumenten van klanten, databases, financiële overzichten, jarenlange belastingdocumenten, personeelsdossiers, presentaties, inventaris/verkoop, de lijst gaat maar door.

Al deze gegevens zijn belangrijk en het bewaren waard. Vanuit zakelijk oogpunt houden deze gegevens uw bedrijf waarschijnlijk draaiende. Helaas zijn er talloze manieren waarop gegevens verloren kunnen gaan, zoals cyberaanvallen, virussen, computercrashes, stroomuitval en menselijke fouten.

U hoeft zich geen zorgen te maken over het verlies van gegevens als u een actieve back-upstrategie hebt.

Op 31 maart is het World Backup Day en er is geen beter moment om uw back-upplan voor uw bedrijf te evalueren.

Drie back-upstrategieën

Een veelgebruikte vuistregel om te voorkomen dat belangrijke gegevens voor altijd verdwijnen, is de 3-2-1 regel. Deze regel schrijft voor dat u

  • DRIE kopieën van uw gegevens moet hebben. Eén is een primaire back-up en twee zijn kopieën.
  • Bewaar kopieën van uw back-ups op TWEE verschillende soorten media of apparaten.
  • ÉÉN reservekopie op een externe locatie moet bewaren in geval van een ramp.

Elk van deze punten is bedoeld om gegevensredundantie te creëren, zodat u altijd over uw gegevens kunt beschikken in het ergste geval. Dat gezegd hebbende, uw back-ups moeten actueel worden gehouden om gegevensverlies van recentere bestanden te voorkomen. In het ideale geval plant u back-ups dagelijks en ’s nachts wanneer er minimale bedrijfsactiviteit is.

Uw back-upopties kiezen

De juiste back-upopslagstrategie voor een bepaald bedrijf hangt af van hoeveel gegevens een organisatie heeft en hoe deze worden gebruikt, maar over het algemeen is de beste optie voor kleine tot middelgrote bedrijven vaak NAS (Network Attached Storage).

NAS

Een NAS-oplossing maakt via EthernetKlik op het woord voor de betekenis verbinding met een lokaal netwerk, zoals uw WiFi-router, en wordt gebruikt voor het delen van gegevens tussen meerdere verschillende gebruikers die ook verbonden zijn met het lokale netwerk. Het apparaat zelf bestaat meestal uit meerdere harde schijven (HDD’s).

Elke HDD kan verschillende gegevens opslaan, of ze kunnen geconfigureerd worden om gegevens op een andere schijf te spiegelen om meer gegevensredundantie te creëren. Daarover dadelijk meer.

U kunt NAS zien als een mini on-site cloud. Het kan worden geconfigureerd om te dienen als een gezamenlijke bestandsserver, webserver, virtuele machine, back-updoel en mediacentrum.

Het beste van alles is dat een NAS-systeem kan meegroeien met de groei van uw bedrijf, en ze zijn er in verschillende soorten en maten. Een bedrijf kan beginnen met een twee-bay NAS-oplossing die twee HDD’s kan hosten, of kan uitbreiden naar een in rekken gemonteerde bedrijfskast met twee dozijn schijfsleuven, of ergens daar tussenin.

DAS

Een andere optie voor MKB’ers is direct gekoppelde opslag, of DAS. Zoals de naam al zegt, wordt DAS rechtstreeks op een computer aangesloten. Dit zorgt voor extra opslag voor het maken van back-ups, maar mist de netwerktoepassingen en het samenwerkingspotentieel van NAS. Direct aangesloten opslag kan HDD’s bevatten voor een enorme capaciteit of solid-state drives voor hoge prestaties.

RAID

Een methode die veel MKB’ers gebruiken is RAID (redundant array of independent disks) om een adequaat niveau van gegevensredundantie en -bescherming te bieden.

RAID kan gebruikt worden op NAS, DAS, of op zichzelf met een enkele computer. RAID zorgt ervoor dat meerdere schijven als één volume verschijnen.

Er zijn meerdere RAID-niveaus en elk niveau biedt verschillende voordelen, maar kan ook complexiteit toevoegen. NAS- of DAS-systemen met RAID zijn vooraf geconfigureerd voor een bepaalde RAID-set of bieden de mogelijkheid om bepaalde RAID-niveaus te configureren.

Het juiste RAID-niveau kiezen voor uw bedrijf wordt bepaald door uw specifieke behoeften en prioriteiten, waaronder prestaties, capaciteit en kosten. In plaats van elk RAID-niveau uit te splitsen, volgt hier een kort overzicht van alleen de niveaus die het meest geschikt zijn voor het MKB.

RAID 0

Dit is de goedkoopste optie en zorgt ervoor dat meerdere schijven als één enkele schijf verschijnen. De prestaties zijn geweldig op dit niveau met hoge schrijf- en leessnelheden. Maar omdat dit niveau gegevensstriping gebruikt om gegevens over meerdere schijven te verdelen zonder extra kopieën, gaan de gegevens verloren als een schijf uitvalt. Daarom moet dit niveau niet worden overwogen zonder extra niveaus van gegevensredundantie.

RAID 1

Deze configuratie wordt vaak disk mirror genoemd en kopieert dezelfde gegevens over meerdere schijven of meerdere volumes binnen dezelfde schijf. Dit biedt geweldige gegevensredundantie, want als een schijf in de array uitvalt, is dezelfde informatie al opgeslagen op een andere schijf, zodat deze niet verloren gaat. Dit is een geweldige optie voor gegevensbeveiliging, maar vereist zeker een hogere capaciteit omdat de hoeveelheid gegevens in wezen verdubbeld wordt tijdens het spiegelen.

RAID 10

RAID 10 is eigenlijk RAID 1+0 en is een combinatie van de twee. Net als bij RAID 0 worden gegevens gestriped en geschreven over meerdere schijven. Net als bij RAID 1 worden die gegevens gespiegeld over meerdere volumes of schijven. Dit biedt de voordelen van prestaties met hoge lees-/schrijfsnelheden en gegevensredundantie voor het geval een schijf uitvalt. Er zijn echter minstens vier schijven nodig en de capaciteit wordt gehalveerd, dus het kan ook duurder zijn.

RAID 5

Dit is waarschijnlijk de populairste RAID-configuratie voor het MKB. Gegevens worden gestriped en verdeeld over drie of meer schijven. Ruwe herstelinformatie, pariteit genoemd, is ook inbegrepen. Als het systeem detecteert dat een schijf het begeeft, kunnen de gegevens opnieuw worden opgebouwd zonder dat de array uitvalt. Een schijf kan ook “hot swappable” zijn, wat betekent dat deze kan worden vervangen zonder het systeem eerst uit te schakelen. Dit RAID-niveau biedt gegevensredundantie dankzij pariteit, maar vereist extra opslagruimte. De prestaties van live schrijfintensieve toepassingen kunnen een klap krijgen omdat de gegevens over meerdere gegevensblokken worden gestriped.

RAID en NAS koppelen

RAID kan afzonderlijk van een NAS worden uitgevoerd. Uw NAS hoeft ook niet geconfigureerd te zijn voor RAID. Echter, na het afwegen van de opties, bepalen veel MKB’ers uiteindelijk dat hun strategie voor gegevensback-up het beste past bij een RAID-array binnen een NAS.

Welke optie ook de beste is voor uw bedrijf, vergeet niet om ook de 3-2-1 Back-upregel te volgen en actuele reservekopieën op meerdere plaatsen te bewaren – fysiek en digitaal. Als u dit allemaal een beetje ingewikkeld vindt, neem dan zeker contact met ons op zodat wij u gemakkelijk kunnen helpen bij het samenstellen van een back-upstrategie en back-upoplossingen die specifiek op uw bedrijfsbehoeften zijn afgestemd.