Wat is een netwerksegment?

Naarmate de aard van de bedreigingen voor IT netwerken en bedrijfsgevoelige gegevens zich ontwikkelt, is het belangrijk om digitale omgevingen te ontwerpen die netwerken beter kunnen beveiligen tegen externe en interne risico’s. Van cybercriminelen die bedrijfsnetwerken doorbreken tot beveiligingsfouten, tot ontevreden medewerkers die gevoelige informatie stelen waartoe ze in eerste instantie geen toegang hadden mogen hebben, er kan veel misgaan als netwerken niet goed beveiligd zijn.

Met netwerksegmentatie kun je echter meer kans maken om deze bedreigingen in te dammen. Door aspecten van bedrijfsnetwerken van elkaar te isoleren – bijvoorbeeld het scheiden van de middelen die medewerkers nodig hebben om hun werk te doen van de salarisinformatie – maakt een netwerksegment het mogelijk om effectiever te controleren wie toegang heeft tot wat. Hoewel dit een must is als het gaat om het intern beheren van de toegang, kan het ook helpen om de bedreigingen van cyberaanvallen te beperken. Als kwaadaardige actoren een deel van een netwerk in gevaar brengen, betekent segmentatie dat ze niet alles hebben gecompromitteerd.

Als je denkt dat je kunt profiteren van netwerksegmentatie, neem dan de tijd om meer te leren over dit strategische aspect van netwerkontwerp. Door de definitie van het netwerksegment te kennen, te begrijpen hoe een netwerk gesegmenteerd moet worden en de voordelen ervan te waarderen, kun je helpen belangrijke bedrijfseigen informatie te beschermen tegen een breed scala aan kwaadaardige actoren.

Hoe segmenteer je een netwerk?

Wat is een netwerksegment en hoe zet je dat op? In wezen vereist het segmenteren van een netwerk specifieke hardware om bepaalde subnetwerken op te zetten. Hoewel deze zullen variëren afhankelijk van je projectdoelen en budget, zijn switches, hubs en routersKlik op het woord voor de betekenis typisch de bouwstenen voor de basis van netwerksegmentatie. Door netwerkapparatuur zoals computers en servers met deze hardware te verbinden, kunnen managed services providers (MPS’s) zoals My IT Crew beginnen met het creëren van discrete subnetwerken die gebruikers een breed scala aan voordelen kunnen bieden.

Zo kan het aansluiten van computers op switches die vervolgens met routers worden verbonden, helpen om de congestie in het netwerk te verminderen. Voor netwerken die niet gesegmenteerd zijn of die niet genoeg gesegmenteerd zijn, is het mogelijk dat gegevenspakketten tijdens de transmissie met elkaar in botsing komen. Wanneer dit gebeurt, kunnen meerdere transmissies worden verstoord, wat de ervaring voor eindgebruikers verpest.

Netwerksegmenten bestaan om dit te voorkomen. Door het scheiden van de logische gebieden op een netwerk waar deze botsingen plaatsvinden, kunnen datapakketten vrijer reizen. Elk netwerksegment kan echter maar zoveel bandbreedte hebben. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de netwerkhardware die wordt gebruikt om dat netwerksegment op te zetten, maar het betekent wel dat segmentatie geen eenduidige oplossing is.

Wat is een netwerksegmentdiagram?

Netwerkdiagrammen brengen de relaties van verschillende activa in een digitale omgeving in kaart. Omdat een diagram dat elke relatie, elke hardware en elk protocol in het netwerk van een bedrijf in kaart brengt, ongelooflijk gedetailleerd zou zijn, worden netwerkdiagrammen doorgaans in lagen gescheiden om ze gemakkelijker te begrijpen. Voor netwerksegmentdiagrammen – typisch opgenomen in OSI laagKlik op het woord voor de betekenis drie – brengen wij in kaart hoe de segmentatie bepaalde logische gebieden van een netwerk van elkaar heeft geïsoleerd.

Idealiter zal de laag met de netwerksegmenten, zodra de lagen van een netwerkdiagram zijn voltooid, helpen om te laten zien hoe informatie door een digitale omgeving gaat, wie toegang heeft tot welke logische gebieden, en welke hardware dit allemaal mogelijk maakt. Door de tijd te nemen om zorgvuldig netwerksegmentdiagrammen te maken, zullen belanghebbenden gemakkelijker problemen kunnen oplossen, firewall-protocollen kunnen opzetten en nog veel meer.