Wat is een software patch?

Een softwarepatch of -fix is een snelle reparatie van een stukje programmeercode dat is ontworpen om functionaliteitsproblemen op te lossen, de beveiliging te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen.

Gedurende haar hele levensduur zal de software tegen problemen aanlopen die bugs worden genoemd. Een patch is de onmiddellijke oplossing voor die problemen. De IT afdeling of eindgebruikers kunnen vaak een patch downloaden van de website van de softwaremaker. De patch is niet noodzakelijkerwijs de beste oplossing voor het probleem, en de ontwikkelaars van het product vinden vaak een grondigere optie wanneer ze de software verpakken voor de volgende release.

De maker van de patch ontwikkelt en distribueert de patch meestal als vervanging voor, of als invoeging in, gecompileerde code – dat wil zeggen, in een binair bestand of objectmodule. Grotere besturingssystemen bieden vaak een speciaal programma om IT te helpen bij het beheren en volgen van patch-installaties.

Soorten softwarepatches

Softwarepatches vallen over het algemeen in drie verschillende categorieën. Een enkele patch kan echter in meer dan één categorie vallen. Deze categorieën omvatten bugfixes, beveiligingsupdates en functie-updates.

Bug fix patches corrigeren problemen in de software. Deze patches helpen de software soepeler te laten verlopen en verminderen de kans op een crash.

Beveiligingspatches pakken bekende beveiligingslekken aan, waardoor de software veiliger wordt.

Functiepatches voegen nieuwe functionaliteit toe aan de software. Microsoft biedt bijvoorbeeld twee keer per jaar Windows-functie-updates aan en voegt hiermee nieuwe mogelijkheden toe aan het Windows besturingssysteem.

Waarom patches belangrijk zijn

Bug fix patches zijn belangrijk omdat ze problemen met de functionaliteit oplossen. Bovendien geven functie-updates de software extra mogelijkheden.

Een beveiligingspatch is vooral belangrijk omdat deze bekende kwetsbaarhedenKlik op het woord voor de betekenis aanpakt. Wanneer een leverancier een beveiligingsupdate uitbrengt, waarschuwt het hiermee de hackergemeenschap dat er een kwetsbaarheidKlik op het woord voor de betekenis bestaat in die software. Op dat moment gaan hackers actief op zoek naar ongepatchte kopieën van de software die ze kunnen exploiteren. Hoe sneller een organisatie de beveiligingspatch installeert, hoe sneller ze zich kan beschermen tegen de bijbehorende kwetsbaarheid.