Zou uw bedrijf kunnen profiteren van ISO 27001 certificering?

Wat voor soort bedrijf u ook heeft, een deel van de activiteiten bestaat vrijwel zeker uit het verzamelen van digitale gegevens, of het nu gaat om het e-mailadres, de geboortedatum of creditcardgegevens van een klant. Als u wilt bewijzen dat uw bedrijf gegevensbeveiliging serieus neemt, kan het een slimme beslissing zijn om ISO 27001 gecertificeerd te worden. Hier zijn enkele dingen die u in overweging moet nemen bij uw beslissing of het de moeite waard is.

Weet wat ISO 27001 inhoudt

ISO 27001 is een certificering die wordt geassocieerd met het minimaliseren van de risico’s voor gegevens waarover een bedrijf beschikt. Het vertelt belanghebbenden dat een bedrijf een actiegerichte stap heeft ondernomen om de beveiliging te verbeteren, wat vooral belangrijk is nu cyberaanvallen toenemen.

Een certificering houdt echter niet in dat u punten van een lijst afvinkt om ervoor te zorgen dat uw bedrijf zo veilig mogelijk is. Het gaat er juist om dat u de mensen in uw organisatie helpt om risico’s te beheersen. Als u op zoek bent naar een concrete lijst met praktijken om een organisatie veiliger te maken, dan biedt ISO 27001 u die niet.

Het maakt het mogelijk om een workflow te ontwikkelen om alle bedreigingen voor cyberbeveiliging en de noodzakelijke maatregelen om deze te beperken, te beoordelen. Vervolgens implementeert u deze besturingselementen en geeft u ze de tijd om de gewenste effecten te laten zien. Uiteindelijk is het tijd om te evalueren of die maatregelen de beoogde resultaten hadden. U zult waarschijnlijk enkele aanpassingen moeten doen om de beoogde resultaten te behouden, waarna het proces van implementeren en herzien zich herhaalt.

Begrijpen hoe certificering een concurrentievoordeel oplevert

ISO 27001 gecertificeerd worden kan een geweldige manier zijn om uw bedrijf te helpen zich te onderscheiden op de markt. Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat slechts 36.362 organisaties wereldwijd deze mijlpaal hadden bereikt. Als u ervoor kiest om het na te streven, biedt het behalen van het doel u nog meer mogelijkheden om u te onderscheiden van concurrenten.

U kunt bijvoorbeeld een blogbericht of persbericht schrijven over hoe uw bedrijf gecertificeerd is geworden. Vervolgens kan de inhoud geïnteresseerde mensen helpen om in contact te komen met uw bedrijf, vooral als ze willen samenwerken met een bedrijf dat het ISO 27001-certificeringsproces heeft voltooid.

Aangezien ISO 27001 een internationaal erkende norm is, geeft het ook aan dat u een veilige zakenpartner bent die geen bedreigingen of risico’s introduceert in de activiteiten van een andere entiteit. Het is dan ook geen verrassing dat sommige bedrijfsleiders melden dat certificering hun winst helpt verhogen.

Gecertificeerd worden is niet de enige bepalende factor voor uw succes. Als het echter een doel is om uw bedrijf als een aantrekkelijke optie te presenteren, kan ISO 27001 de organisatie helpen om nu en in de toekomst te concurreren.

Uw huidige blinde vlekken in gegevensbeveiliging beoordelen

De C.I.A. triade is een veelgebruikte methode voor het beoordelen van gegevensbeveiliging en een belangrijk onderdeel van risicomanagement voor de ISO 27001 certificering. Als u niet zeker weet of certificering lonend is voor uw bedrijf, kijk dan eens goed naar de manier waarop mensen in de organisatie gegevensbeveiliging definiëren en de bijbehorende tekortkomingen.

De drie aspecten zijn:

  1. Vertrouwelijkheid (Confidentiality): Ervoor zorgen dat alleen bevoegde partijen of toepassingen toegang hebben tot gegevens of deze kunnen wijzigen.
  2. Integriteit (Integrity): Gegevens in de juiste staat houden en besturingselementen gebruiken om opzettelijk of onopzettelijk misbruik te voorkomen.
  3. Toegankelijkheid (Accessability): Geautoriseerde partijen op elk moment toegang geven tot de informatie.

Als u hier rekening mee houdt, behoudt u een breed perspectief op wat gegevensbeveiliging inhoudt. Informatie beschermen tegen kwaadwillenden is slechts een deel van het doel. U moet zich ook bewust zijn van mogelijke problemen die voortkomen uit praktijken zoals mensen toegang geven tot gegevens die niet overeenkomen met hun rol binnen een bedrijf.

Als u uw bedrijf een grondige basis voor gegevensbescherming wilt geven, kan de ISO 27001 certificering helpen. Het helpt u bewust te worden van risico’s die u anders misschien over het hoofd zou zien.

Vraag feedback van een externe partij

Misschien wilt u een externe blik op de manier waarop uw bedrijf omgaat met gegevensbeveiliging. Het ISO 27001-proces voorziet hierin, omdat het feedback van een auditor inhoudt. Deze persoon voert op gezette tijden beoordelingen uit om te meten of uw beveiligingsmaatregelen werken zoals bedoeld.

Sommige vertegenwoordigers van kleine bedrijven vinden dat ze geen goed beeld krijgen van hun gereedheid voor cyberbeveiliging zonder het perspectief van iemand die niet binnen het bedrijf werkt. Als dat bij u het geval is, kunnen de audits die met deze certificering gepaard gaan, van groot belang zijn om u te helpen zwakke punten aan te pakken.

Bovendien kan de feedback u en uw collega’s een hernieuwd gevoel van focus geven, waardoor iedereen gemotiveerd blijft om de nodige veranderingen door te voeren om de beveiliging te verbeteren.

Certificering is het overwegen waard

ISO 27001 certificering is niet voor elk bedrijf de juiste keuze. Veel hangt af van uw doelstellingen, uw huidige beveiligingsstrategie en of u genoeg middelen hebt om in het proces te investeren. Bedrijfsleiders zijn echter vaak van mening dat deze certificering zakelijk zinvol is om de hier genoemde redenen en nog vele andere.