4 redenen om nooit IT vulnerability assessment over te slaan

Kwetsbaarheidstests zijn ontworpen om zwakke plekken in je netwerk te identificeren, waardoor je weet waar en hoe je je beveiliging kunt versterken. Als ze niet getest worden, kunnen onbekende zwakke plekken beveiligingsincidenten zoals ransomware-aanvallen, malwareKlik op het woord voor de betekenis en datalekken in de hand werken.

Wanneer heb je voor het laatst het netwerk en de applicaties van je bedrijf getest op kwetsbaarhedenKlik op het woord voor de betekenis? Als het al een tijdje geleden is, of als je dit helemaal niet hebt gedaan, lees dan verder om erachter te komen waarom je IT vulnerability assessments nodig hebt.

1. Cybersecurity is onbetaalbaar

Een IT vulnerability assessment brengt zwakke plekken in je netwerk aan het licht, zodat je kunt voorkomen dat hackers misbruik maken van die zwakke plekken. Om effectief te zijn, moet je echter voortdurend testen.

Geld besparen is de slechtste reden om een IT vulnerability assessment over te slaan. Je kunt geen prijskaartje hangen aan het beschermen van je bedrijf, maar toch is het niet zo duur als je zou denken. In feite heb je misschien al toegang tot testen.

Een IT vulnerability assessment zou onderdeel moeten zijn van een goed managed services plan, dus neem contact op met je leverancier als je nog geen assessment hebt gehad. Of, als je geen beheerde IT hebt, overweeg dan om deze essentiële service aan te schaffen, al is het maar om het netwerk en de digitale activa van je bedrijf te beveiligen.

De kosten van cyberaanvallen kunnen variëren van onbeduidend tot verwoestend, en datalekken resulteren vaak in enorme boetes voor compliance-overtredingen. Ransomware-aanvallen zijn net zo schadelijk als je geen goed back-up- en bedrijfscontinuïteitsplan hebt. Eén incident kan je bedrijf uren, dagen of zelfs weken offline halen. Als je volledig onvoorbereid bent, kun je je bedrijf voorgoed moeten sluiten als je verliezen niet meer te herstellen zijn.

Het is begrijpelijk dat je een budget hebt, maar voeg een IT vulnerability assessment toe aan je IT-budget, want je bedrijf beschermen tegen kwetsbaarheden is de kosten waard.

2. Datalekken zijn te schadelijk om te riskeren

De kosten van één datalek kunnen overweldigend genoeg zijn om onomkeerbare schade te veroorzaken die verder gaat dan alleen de financiën. Zelfs na het betalen van losgeld en/of boetes moet je je nog steeds zorgen maken over reputatieschade, de kosten van het aanpassen van je bedrijfspraktijken, stijgende verzekeringspremies en operationele verstoringen.

De langetermijnschade van een datalek kan je failliet maken. Dit is zelfs mogelijk als je de boetes betaalt, want geld kan je reputatie niet redden.

Een IT vulnerability assessment kan je helpen deze verwoestende gevolgen te voorkomen door precies aan te geven wat er moet veranderen. Misschien wil je bijvoorbeeld end-to-end encryptie gaan gebruiken voor je opgeslagen gegevens, alle bedrijfsmails versleutelen of je externe softwareleveranciers veranderen.

3. Bedreigingen van binnenuit zijn reëel

Je denkt misschien dat je al een ondoordringbaar cyberbeveiligingssysteem hebt dat werkt als Fort Knox. Dat kan waar zijn, maar het zal je bedrijf niet altijd beschermen tegen bedreigingen van binnenuit. Als iemand in je organisatie besluit om zijn toegangsrechten te gebruiken om gegevens of informatie te stelen of het bedrijf te saboteren, dan zal de beste beveiligingssoftware ter wereld dat niet kunnen voorkomen.

Als je een IT vulnerability assessment laat uitvoeren, zie je precies hoe aanvallen door insiders kunnen worden uitgevoerd. Zodra deze kwetsbaarheden zijn gedocumenteerd, kun je beginnen met het implementeren van toegangsbeperkingen.

Je zou bijvoorbeeld je digitale activa kunnen verplaatsen naar een cloud account waar je machtigingen kunt instellen op basis van individuele gebruikers en groepen. Het doel is om alleen toegang te verlenen tot het hoogste niveau dat nodig is voor elke persoon/groep om zijn werk te doen.

Een ander voorbeeld van toegangscontrole is het beperken van het inloggen tot geregistreerde apparaten en alleen tijdens werkuren. Je kunt niet alle aanvallen van binnenuit voorkomen, maar je kunt wel een groot deel ervan voorkomen door strikte toegangscontrole.

4. Bedreigingen evolueren voortdurend

Van alle redenen om een IT vulnerability assessment te laten uitvoeren, zou het feit dat bedreigingen voortdurend evolueren het enige moeten zijn dat je nodig hebt om actie te ondernemen. Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om misbruik te maken van netwerken en softwaretoepassingen van derden en als er een nieuwe kwetsbaarheidKlik op het woord voor de betekenis is, zullen ze die vinden als ze genoeg tijd krijgen.

Gelukkig worden de bedreigingen steeds geavanceerder, net als de beveiligingstools die zijn gemaakt om ze te voorkomen. Als je regelmatig een IT vulnerability assessment laat uitvoeren, wordt je netwerk getest op de laatst bekende kwetsbaarheden en als er nieuwe beveiligingstools beschikbaar zijn, krijg je opties om je beveiliging te verbeteren.

Geef prioriteit aan het testen van IT-kwetsbaarheden

Beveiligingsincidenten kunnen op elk moment gebeuren, zelfs als je denkt dat je geen doelwit bent. In feite is 43% van alle cyberaanvallen gericht op kleine bedrijven. Als je je bedrijfsnetwerk wilt beschermen tegen beveiligingsincidenten zoals ransomware-aanvallen, malware, bedreigingen van binnenuit en datalekken, begin dan met regelmatige IT vulnerability assessments om ervoor te zorgen dat alle kwetsbaarheden worden beveiligd.